Judaisme reformista

Infotaula d'organitzacióJudaisme reformista
(he) יהדות רפורמית Modifica el valor a Wikidata

En una sinagoga reformista, la participació és igualitària.

LemaTikún Olam Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusreligió
Religiójudaisme
Història
Creaciósegle XIX
Governança corporativa
Afiliació internacionalUnió Mundial per al Judaisme Progressista

El judaisme reformista (hebreu: יהדות רפורמית) és una de les grans branques de la religió jueva (Judaisme rabínic) en l'actualitat, d'origen asquenazita, juntament amb el judaisme ortodox i el judaisme conservador o masortí. D'aquestes tres branques, el reformista és el més antic. El judaisme reformista (també anomenat "progressista" i "progressiu") defensa l'autonomia individual quant a la interpretació dels preceptes religiosos (en hebreu: מצוות / mitsvot).[1]

Els orígens del judaisme reformat es troben a l'Alemanya de mitjans del segle XIX, on el rabí Abraham Geiger i els seus associats van formular els seus primers principis, intentant harmonitzar la tradició jueva amb la sensibilitat moderna a l'època d'emancipació. Portada a Amèrica per rabins de formació alemanya, la denominació va guanyar protagonisme als Estats Units, florint des de la dècada de 1860 fins a la dècada de 1930 en una època coneguda com a "Reforma Clàssica". Des de la dècada de 1970, el moviment ha adoptat una política d'inclusió i acceptació, convidant el màxim possible a participar de les seves comunitats en lloc d'adherir-se a una estricta claredat teòrica. S'identifica fortament amb les agendes progressistes i liberals en termes polítics i socials, principalment sota la rúbrica tradicional jueva tikkun olam ("la reparació del món"). Tikkun olam és un lema central del judaisme reformista, i actuar en el seu nom és un dels principals canals perquè els adherents expressin la seva afiliació. El centre més important del moviment avui és a l'Amèrica del Nord.

Existeixen diverses branques regionals, com ara la Unió per al judaisme reformat (URJ) als Estats Units, el Moviment pel judaisme reformat (MRJ) i el Judaisme liberal al Regne Unit, el Moviment d'Israel per a la Reforma i el Judaisme Progressista (IMPJ) a Israel, i la UJR-AmLat a Llatinoamèrica; aquests estan units dins de la Unió Mundial per al Judaisme Progressista (WUPJ). Fundada el 1926, la WUPJ calcula que representa almenys 1,8 milions de persones en 50 països, aproximadament 1 milió dels quals són congregants adults registrats, i la resta no estan afiliats, però s'identifiquen amb el moviment. Això fa que el reformisme sigui la segona denominació jueva més gran del món, després del judaisme ortodox.

  1. «Què és el Reform Judaism?». Arxivat de l'original el 2012-12-27. [Consulta: 10 febrer 2013].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search